Program pilotażowy

„Dobry posiłek w szpitalach”

Uprzejmie informujemy, że od dnia 19 października 2023 r. Szpital w Knurowie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalach" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
 

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. 

piątek - 13.06.25
czwartek - 12.06.25
środa - 11.06.25
wtorek - 10.06.25
poniedziałek - 09.06.25
piątek - 06.06.25
czwartek - 05.06.25
środa - 04.06.25
wtorek - 03.06.25
poniedziałek - 02.06.25
piątek - 13.06.25

Śniadanie - dieta podstawowa 

 

Kasza manna na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE) 

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)  

Chleb pszenny 120 g (GLU PSZ) 

Masło extra 82% 15 g (MLE) 

Dżem 50 g 

Twaróg półtłusty 60 g (MLE) 

Jabłko 1 szt

 


Obiad - dieta podstawowa 

 

Szpinakowa z zacierką * 400 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) 

Ryba smażona (Morszczuk) 80 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB) 

Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g 

Surówka z kapusty czerwonej z olejem drobno tarta 120 g 

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml   

 

Obiad - dieta łatwostrawna

 

zupa krupnik z ziemniakami - 400g (GLUTEN, SELER)

ryba gotowana - 100g (MLEKO, GLUTEN, SELER, RYB, GORCZYCA)

sos po grecku - 100g (GLUTEN, SELER)

sałatka z jarzyn gotowanych - 100g (SELER)

ziemniaki z koperkiem - 200g

kompot - 200ml

Podwieczorek:

galaretka - 1szt.


Kolacja - dieta z ogr. łatwo przyswajalnych węglowod.

 

chleb krojony mały - 70g (GLUTEN, ŻYTO)

chleb krojony razowy-słon.- 50g (MLEKO, GLUTEN, ŻYTO)

masło - 15g (MLEKO)

sałatka makaronowa z papryką pieczarkami kukurydzą i ogórkiem- 150g (MLEKO, JAJ, SELER, SOJA, GORCZYCA)

ogórki konserwowe - 70g

herbata - 250ml

 

czwartek - 12.06.25
środa - 11.06.25
wtorek - 10.06.25
poniedziałek - 09.06.25
piątek - 06.06.25
czwartek - 05.06.25
środa - 04.06.25
wtorek - 03.06.25
poniedziałek - 02.06.25

OZNACZENIA ALERGENÓW

 

MLE - Białko mleka krowiego,

GLU - Gluten,

JAJ - Jaja kurze,

MWŁ - Mięso wołowe,

MWP - Mięso wieprzowe,

OZI - Orzechy ziemne,

OAR - Orzechy archaidowe,

OWŁ - Orzechy włoskie,

SEL - Seler,

S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny,

RYB - Ryby,

SKO - Skorupiaki,

MIĘ - Mięczaki,

SOJ - Soja,

STR - Rośliny strączkowe,

GOR - Gorczyca i produkty pochodne,

SEZ - Ziarno sezamu,

ŁUB - Łubin i produkty pochodne,

ŻYT - Żyto,

KAM - Kamut,

Godziny wydawania posiłków:

Posiłki standardowe

Godziny wydania
 (godzina orientacyjna)

"Dieta Mamy" - oddział położniczy

Godziny wydania (godzina orientacyjna)

Śniadanie

7:30

Śniadanie

7:30

II Śniadanie

10:00

Obiad

12:00

Obiad

12:00

Podwieczorek

14:00

Kolacja

17:00

Kolacja

17:00

Posiłek uzupełniający (jogurt itp.)

20:00

Posiłek uzupełniający (jogurt itp.)

20:00